Dierenarts konijn

Kijkje door de ogen van een dierenarts bij een algemene check-up van jouw bunny

Waar let je dierenarts op bij de jaarlijkse controle van jouw konijn?

Als je je konijn elk jaar netjes laat vaccineren, komt daar ook een jaarlijkse medische controle bij van jouw konijn. Dit houdt in dat je dierenarts jouw bunny op een aantal belangrijke punten controleert, een soort APK-keuring.  Vaak doet de dierenarts dit al terwijl dat hij met jou een praatje maakt. Heb je altijd al eens willen weten welke dingen je dierenarts precies allemaal controleert tijdens zo’n algemene check-up? Knaagboxmaker Dierenarts Loes geeft haar lijstje met controlepunten prijs! Waar kijken we als dierenarts naar bij de standaard controle van jouw bunny, check het hier:

  • Ogen. Tijdens de controle kijkt je dierenarts naar de lens van de ogen, de iris, de oogleden en de traanbuisjes. Hij kijkt of er geen vertroebelingen, beschadigingen of bloedingen zijn en of de ogen gelijk zijn qua grootte. Ook checkt je dierenarts of de ogen uitpuilen en of het derde ooglid normaal is.
  • Hoe groot of klein de oren van je konijn ook zijn, ze zijn een belangrijk
    dierenarts konijn
    onderdeel om te controleren. Uiteraard wordt er in de gehoorgang gekeken om te zien of er geen ontstekingen, vuiligheid, korsten of oormijt aanwezig is. Ook wordt de vacht op de oren bekeken en wordt er gevoeld naar de middenoren, om te zien of hier eventueel een abces aanwezig is. Zeker bij hangoren komen middenoorabcessen veel voor. Omdat ze aan de basis van het oor zitten en er ook nog veel vacht overheen groeit, worden ze meestal niet opgemerkt door eigenaren. Bij de grote rassen wordt er vaak met een lampje in de oren gekeken, zodat het wat beter gezien kan worden. Konijnen schudden meestal met hun kopje als er met een kijkertje in het oor wordt gekeken, dit is een heel normaal reflex en duidt dus niet per se op een afwijking van de oren.
  • Mond en lippen. Er wordt gecheckt of er geen korstjes op de lippen zitten of wondjes. Er wordt gecontroleerd of het konijn niet kwijlt en of de vacht rond de mond normaal is. Kaalheid onder het kinnetje kan een teken zijn van kwijlen (door het chronisch kwijlen vallen de haartjes daar uit), en dat kwijlen heeft vaak te maken met tandproblematiek. Bij tekenen van blijvende nattigheid of kaalheid is het dus heel belangrijk dat er een uitvoerig tandonderzoek gebeurt.
  • Kaaklijn. De kaaklijn van zowel de bovenkaak als de onderkaak wordt goed nagevoeld op uitstekende kieswortels, wondjes, verdikkingen of abcessen. De kaaklijn moet symmetrisch aanvoelen aan beide kanten. De meeste konijnen vinden zo’n kaakmassage best lekker!
  • Snijtanden. Bij het optillen van de lip kun je de snijtanden van je konijn al 
    zien, met daar achter de stifttanden. Je dierenarts kijkt of de tanden een goede lengte en vorm hebben en of ze goed op elkaar aansluiten. Dit is een klein onderzoekje dat je thuis als baasje ook regelmatig kunt uitvoeren. Til voorzichtig eens het lipje op en kijk hoe de snijtanden ten opzichte van elkaar staan. Ze moeten netjes op elkaar sluiten en niet overlappen of in de wang of lip prikken. Ook moeten de tanden schoon wit zijn en moeten er geen (of bijna geen) haren rondom de tandjes vast zitten.
  • Kiezen. Met een speciaal instrument kun je als dierenarts in de mond van een konijn kijken, om zo de kiezen in beeld te brengen. Tijdens de check-up wordt gecontroleerd of de kiezen mooi recht staan, ze mooi wit zijn en er geen haken of punten te zien zijn. Ook wordt er meteen gekeken naar het tandvlees aan de binnenkant van het mondje, zijn er wondjes aanwezig of is het ergens dik? Je dierenarts kijkt hier allemaal naar tijdens het mondonderzoek.
  • Vacht. Terwijl de dierenarts je konijntje rustig aait, checkt hij ook eventjes of de vacht goed is. Hij controleert of er haaruitval is of dat er gekke plekjes te zien zijn. Zijn er ergens mijtjes te zien of heeft je konijn jeuk bij aanraking van de vacht? Allemaal redenen om verder onderzoek naar de vacht te doen, zoals een afkrabseltje onder de microscoop bekijken om te zien of er parasietjes aanwezig zijn.
  • Body Condition Score. Je konijn wordt gewogen en goed nagevoeld om een body condition score te maken. Dit is een soort BMI, een verhouding van de grootte van je konijn en het gewicht. Aan deze score kun je zien of het konijn goed is qua gewicht, of te dik of te dun. Het is altijd belangrijk om het lichaamsgewicht te controleren met het gewicht dat je bunny de vorige keer had, laat je dierenarts dit gewicht het liefst in het konijnenpaspoort er bij schrijven. Zo kun je zelf ook het gewicht goed bijhouden. Bij elk dierenartsbezoek even je bunny op de weegschaal zetten is dus heel belangrijk! Merk je dat het gewicht veel meer is geworden dan vorig jaar? Dan moet je konijn mogelijks op dieet. Bespreek met je dierenarts dan hoe je je konijntje(s) het beste kunt laten afvallen. Merk je dat het gewicht minder is geworden dan vorig jaar, of zie je een dalende lijn in het lichaamsgewicht? Pas dan op, want dit kan een eerste teken zijn van een onderliggende ziekte. Bij (chronisch) afvallen is het belangrijk dat er verder onderzoek gedaan wordt, om vroegtijdig de oorzaak van het gewichtsverlies op te sporen.
  • Buik. In een buik van een konijn kan je dierenarts veel voelen: de blaas, nieren, darmen, maag en lever. Je dierenarts voelt of alles op de juiste plek zit en niet te groot of te klein of pijnlijk is. Ook kan er soms lucht in de buik te voelen zijn, dan is er sprake van een gasbuik. Een gasbuik is een gevaarlijke aandoening en vergt een directe behandeling! Vaak zijn zelfs ook goed gevormde keuteltjes te voelen in de buik van een konijn. Let op: laat deze handeling over aan je dierenarts en ga zelf niet hard voelen in de buik van je konijn, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Laat dit over aan je konijnkundige dierenarts.
  • Geslachtsdeel. Het is belangrijk om het geslachtsdeel van het konijn na te kijken tijdens de check-up, om te zien of er geen wondjes, verdikkingen, abcessen, uitvloei, roodheid of bultjes aanwezig zijn. En natuurlijk bij de eerste check-up om 100% zeker te zijn van het geslacht van je konijn!
  • Keutels. Goede poep betekent een goede vertering. Twijfel je over of de keutels van je konijn goed zijn? Neem er dan voor de zekerheid eentje mee om te laten controleren door je dierenarts of laat een foto zien! Wil je meer lezen over verschillende soorten keutels en hun betekenis? Lees dan zeker onze blog over 'Poeppraat'! 
  • Pootjes. Konijnen zijn gevoelig voor zere hakjes, dit zijn drukplekken ter hoogte van de hakken. Elk konijn heeft daar wel wat eeltvorming, maar dit mag nooit ontstoken raken. Je dierenarts checkt de hakjes van je konijn bij elke check-up.
  • Nagels. De konijntjes die buiten leven hebben vaak niet echt een pedicure nodig, maar de binnenkonijntjes moeten soms hun nagels laten knippen. Je kunt altijd je dierenarts vragen om eventjes de nagels bij te knippen als je dat zelf niet zo goed durft.
  • Hartje en longen. Er wordt goed geluisterd naar de geluiden die de longen maken bij inademing en uitademing. Ook controleren we de geluiden van het kloppende hartje: Slaat het hartje snel genoeg of juist te snel? Hoe voelt de borstkas aan, op spanning of ontspannen? Is er een bijgeluid of ruisje te horen als je naar het hartje luistert? Gezien het hartje de belangrijke aandrijfmotor van het lichaam is, is het vroegtijdig detecteren van hartproblemen natuurlijk héél belangrijk. Als de dierenarts een vreemd geluid hoort bij het luisteren van het hartje, kan daar extra onderzoek naar gedaan worden zoals een rontgenfoto of echo. 

Vind je het leuk om het klinisch onderzoek bij je dierenarts mee te volgen? Vraag je dierenarts rustig of hij je kan uitleggen wat er precies allemaal stap voor stap onderzocht wordt. Wie weet steek je er wat van op!

Zurück zum Blog

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen.