Hooithee of kruidenthee leuten met je konijn of cavia? Dat kan, maar hoe?

Hooithee of kruidenthee leuten met je konijn of cavia? Dat kan, maar hoe?

Thee voor mijn konijn of cavia? Dat kan!

Een lekker bakje thee drinken met je konijn of cavia, het klinkt heel gek maar het kan best! Uiteraard niet uit een net kopje en schoteltje, en zeker ook niet met een hete temperatuur van het water. Ter variatie van het gewone drinkwater kun je hooithee of kruidenthee maken voor jouw konijn of cavia. Niet alleen heel erg lekker, maar het stimuleert ook de wateropname. Voor sommige aandoeningen kan het heel handig en gezond zijn als je huisdier wat meer drinkt, zoals bijvoorbeeld urinewegproblemen (blaasontstekingen, blaasgruis, blaasstenen of nierstenen). Het is moeilijk om uit te leggen aan je konijn of cavia dat hij of zij wat meer moet drinken om zijn nieren of blaas eens even lekker te spoelen. Maar wat als je dat drinkwater net even een tikkeltje lekkerder maakt? Dit kan door middel van hooithee of kruidenthee. Het is geen drankje dat aangeraden wordt elke dag te serveren, maar bij herstel van een ziekte of aandoening kan het wel net even helpen om het herstel spoediger te laten verlopen.

Hoe maak je hooithee of kruidenthee?

Kook een klein beetje kraanwater met de waterkoker, in een pannetje op het fornuis of eventueel zelfs met de magnetron (ongeveer 1 minuutje). Leg een pluk hooi of een beetje kruiden naar keuze in het water en laat het langzaam afkoelen. Als het is afgekoeld, haal je het hooi of de kruiden uit het water. Eventueel kun je het even zeven. Het afgekoelde water is je hooithee of kruidenthee! Serveer dit in een leuk bakje of eventueel in de drinkfles.

Met zo’n beetje alle soorten hooi en kruiden kun je een theetje zetten. De ene smaakt wat lekkerder als de ander, dus probeer eens wat uit en kijk hoe je diertje er op reageert.

Bij welke medische aandoeningen kan ik hooithee of kruidenthee gebruiken?

Hooithee is nooit een medicijn op zichzelf, maar kan wel helpen om je konijn of cavia een aandoening sneller of beter te laten overwinnen. De lekkere smaak aan het water zorgt ervoor dat de wateropname verhoogd wordt, oftewel je diertje gaat er meer van drinken. Bij een aandoening aan de blaas, nieren of urinewegen is dit iets wat heel gunstig kan zijn. Zo worden de urinewegen op een natuurlijke manier een beetje gespoeld.

Bij darmproblemen kun je het beste voor hooithee kiezen, omdat daar heel veel goede vezels in zitten. Als je een konijn of cavia hebt met problemen aan zijn of haar maag of darm, komt het vaak voor dat ze niet zoveel hooi eten als normaal. Zo mist de darm een stukje vezels, die juist heel hard nodig zijn voor het herstel. Door middel van hooithee komen er toch wat vezels de darm binnen, en wordt door de smaak de opname van het echte hooi ook weer gestimuleerd. En ook bij een darmprobleem is het ontzettend belangrijk dat een konijn of knaagdier voldoende water binnenkrijgt, omdat uitdroging een veel geziene complicatie is bij darmproblemen. Dubbele win voor hooithee bij darmproblemen dus!

En om eerlijk te zijn, een hooithee of kruidenthee ruikt ook al héél lekker! Geniet er van!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.