Eitje erbij? Konijnensnacks om buikpijn van te krijgen!

Eitje erbij? Konijnensnacks om buikpijn van te krijgen!

bij paaseieren denken we altijd direct aan de Paashaas, die al die gekleurde eitjes rondbrengt. Een link die snel gelegd is, toch? Maar wist je ook dat in veel dierenwinkelproducten ei een bestanddeel is in konijnensnacks?!

Hoe schattig zo'n plaatje van een paasbunny ook is, eieren bevatten dierlijke eiwitten die erg schadelijk kunnen zijn voor onze konijnen! Er is geen mens die er aan denkt om een gekookt eitje voor te schotelen aan onze bunnies natuurlijk, maar in veel producten kom je het wel tegen. Gevaarlijk, want een konijnendarm is gemaakt om enkel plantaardige eiwitten te verteren. Een konijn heeft daarom ook een relatief veel langere darm dan carnivoren zoals een hond of een kat. In dit lange maagdarmstelsel speelt voornamelijk de blinde darm een grote rol, terwijl die bij de vertering door mensen, honden en katten bijna verwaarloosbaar is. De blinde darm is een heel groot en breed stuk darm, gelegen tussen de dunne en de dikke darm in. Het is voor konijnen een groot verteringsvat, waar enorm veel goede bacteriën leven. Deze bacteriën leven in overeenkomst met het konijn: ze nemen iets van de energie die binnenkomt uit het eten, en zorgen dat de plantaardige voedingsstoffen worden afgebroken in kleine stukjes die als energie voor het diertje kunnen worden gebruikt. Deze bacteriën leven samen in evenwicht in de blinde darm, en zolang zij goed gevoed worden zorgen ze voor goede voeding voor jouw bunny. Maar als er verkeerde voedingsstoffen de blinde darm in komen (omdat je konijn verkeerde voedingsstoffen binnen krijgt), dan kan het gigantisch mis gaan! De slechte bacteriën krijgen extra veel (slechte) voedingsstoffen, en groeien in aantal. Zo ook met de ingrediënten zoals ei in veel knabbelstaafjes die je in de dierenwinkel tegenkomt. De goede bacteriën verslappen en verminderen in aantal. De slechte bacteriën kunnen zelfs de plek van de goede gaan overnemen. Een situatie die door dierenartsen een dysbacteriose wordt genoemd. Dit betekent letterlijk "een onevenwicht in de bacteriën".

In deze situatie kan de darm niet meer goed verteren en functioneren, en kan deze soms stilvallen. Omdat de darm dan niet meer goed kan kneden, wordt aangemaakte lucht niet meer vervoerd en ontstaat er een gasbel in de dikke darm. Dit wordt in de volksmond ook wel een gasbuik genoemd. Ontzettend pijnlijk voor je bunny, en ook nog eens gevaarlijk. Je konijn eet en keutelt niet meer en ervaart veel pijn. Een teken om meteen een dierenarts te bezoeken, want zonder spoedzorg kan het misschien wel te laat zijn...

Oef, wat een enorme gevolgen van een schijnbaar 'kleine' fout in de voeding he? Helaas is dit dagelijkse kost voor mij als dierenarts en doe ik mijn uiterste best om deze diertjes in nood te redden. Maar uiteraard is er een belangrijk aspect waar de baasjes zelf voor kunnen zorgen: Een goede basisvoeding en gezonde snacks! Qua basisvoeding zorg je voor een kwalitatief goede brok, die je in een beperkte mate geeft. Daarnaast is het belangrijk dat je konijnen onbeperkt toegang tot een goede kwaliteit hooi hebben. Het liefst wordt dit dieet aangevuld met veel groenten en grassoorten. Als je geen pluktuin voor handen hebt om verse vezels te verschaffen, kun je gaan voor gedroogde snacks. Natuurlijk is het altijd leuk om jouw konijnen snacks te geven, want wie wordt daar nou niet blij van? Het is dan absoluut van belang dat je je konijnen gezonde snacks geeft, een geen gevaarlijke snoepjes zoals de producten waar ei in zit! Gezonde snacks bestaan voornamelijk uit verschillende hooisoorten, gedroogde groenten, kruiden en bladeren. Gedroogde kruiden kun je gemakkelijk en lang bewaren, en ruiken heerlijk. Er zijn echter héél veel kruiden die je kunt geven aan je konijnen, hoe weet je nu welke dat veilig zijn en hoeveel je mag geven? Daar helpt Knaagbox je mee! Als konijnkundig dierenarts maak ik elke maand een toffe Knaagbox vol met gezonde snacks, speciaal voor het konijn. Een soort ‘Hello Fresh’ voor konijnen, noemen we het graag. Deze box bevat elke maand een wisselende combinatie van ruwvoeren, kruiden, bladeren, gezond knaagmateriaal, gezonde snoepjes en een leuk speeltje. Elke maand bevat de box een handige bijsluiter, zodat je precies weet wat je geeft en hoeveel jouw kleine pluizige vriendjes daarvan mogen hebben. Zorg samen met Knaagbox voor een gezonde darmweerstand van je bunnies, want die is ó zo belangrijk. Probeer eens een Knaagbox uit en laat je diertjes oordelen!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.